Loading...

Robin

Functie: Regisseur Publiek belang
Afdeling: Regie op Uitvoering

Het verhaal van Robin

Robin vierde onlangs zijn twaalfeneenhalfjarig jubileum als schuldhulpverlener bij de gemeente Delft. Indertijd geen logische keuze, want Robin studeerde communicatie. Het ondersteunen van mensen heeft er altijd in gezeten en de eerste opdracht, op basis van detachering, bevestigde wat hij inmiddels al wist: ‘iedereen heeft een verhaal’.

“Opeens ben je 12 jaar verder”

Saai was het allerminst. Hij maakte de gekste situaties mee en groeide in zijn rol. Lachend concludeert hij: ‘En dan ben je 12 jaar verder’. Onlangs maakte Robin de stap naar een ander onderdeel binnen Delft. Hier zet hij in een nieuwe functie als regisseur publiek belang zijn loopbaan met dezelfde bevlogenheid voort. ‘Het is mooi om alle kennis en ervaring te kunnen inzetten!’

“Wat je wilt bereiken is dat mensen in de toekomst zelf kunnen omgaan met problemen. Soms is dat lastig, schulden hebben overkomt je, door omstandigheden.”

Gedragsverandering bewerkstelligen

Als schuldhulpverlener probeer je cliënten uit de financiële problemen te krijgen, om erger te voorkomen. Hiertoe voer je veel gesprekken, waarbij het hele leven meegenomen wordt. Soms komen familieleden mee, zeker als ze kunnen ondersteunen. Even met iemand praten of je hart kunnen luchten is heel belangrijk. Het is mooi als je gedragsverandering bij mensen kunt bewerkstelligen.

Binnen de gemeente kun je je eigen stijl ontwikkelen. Iedere medewerker is anders en je kunt, rekening houdend met kaders en wetgeving, invulling geven aan wat voor soort hulpverlener je bent.

Iedereen heeft een rugzak

Wat mijn werk boeiend maakt is de diversiteit in klantcontact, de verhalen van de mensen. De problematiek is divers. Iedereen heeft een rugzak en probeert het beste van het leven te maken. Het is een uitdaging om het onderliggende probleem helder te krijgen. Het is niet van: ik heb geen geld en kan mijn rekeningen niet betalen, dus ik heb schulden.

 “Een trauma kan klein zijn, maar grote gevolgen hebben.”

Het is een integrale aanpak, waarbij je de werkelijke problematiek oppakt, waarvan schulden het gevolg zijn. Er is maar een klein percentage dat niet met geld om kan gaan. Meestal ligt er een achterliggend probleem aan ten grondslag.

“Niemand kan het alleen, je hebt altijd iemand nodig. Dit is ook een gevaar, want iedereen denkt dat hij het wel alleen kan. Voor je het weet ben je 3 jaar verder, en zijn de problemen nog groter. Het is van belang om te praten met iemand die je de weg wijst, want het is niet makkelijk!”

“Trainingen zijn van belang en houden je scherp”

Het werkveld is aan verandering onderhevig. Ieder jaar komt er wel een wijziging in de wetgeving. Daarnaast zorgen nieuwe inzichten, werkwijzen en softwaremogelijkheden ervoor, dat je altijd aan het aanpassen bent. Persoonlijke ontwikkeling, trainingen en opleidingen zijn belangrijk en houden je scherp! Je zet hiermee de puntjes op de ‘i’ om trajecten te optimaliseren. Al deze zaken zorgen ervoor dat je slimmer en efficiënter werkt en je klanten zo goed mogelijk kunt bedienen.

Nieuwe uitdaging

Binnen het sociale domein wilde ik graag iets anders betekenen. Een andere focus op het vak. Tijdens een loopbaantraject werd ik geattendeerd op de functie van regisseur. Het is een heel diverse functie waarin ik me bezighoud met diverse thema’s zoals huisvesting in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan woonoverlast maar ook overlast door studenten!

“Je gaat naar buiten om mensen te horen en initiatieven te bekijken. Hoe kunnen we als gemeente Delft aansluiten bij de wensen die de inwoner heeft?”

Naar buiten toe werken

We voeren niet alleen de wet uit, maar betrekken ook inwoners bij onze plannen. Wij werken voor de stad en met de stad. Het is mooi om in een driehoek te werken met de stad, het college en de gemeente Delft. Mijn huidige functie heeft raakvlakken met mijn vorige baan:  rekening houden met achtergronden van mensen, het voeren van gesprekken en het bedenken van oplossingen voor complexe situaties en vraagstukken.

Wat maakt werken bij Delft zo prettig?

Delft is een middelgrote gemeente en de lijnen zijn kort. Je legt snel contact. Iedereen voelt zich oprecht betrokken bij Delft. Het is een stad die altijd in ontwikkeling is. Daarnaast is het een diverse stad met een historische achtergrond. Maak maar eens een wandeling door Delft en kijk eens omhoog: wanneer je door de stad loopt, voel je de historie!

Wij gebruiken cookies om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van deze website.