Loading...

Marit

Functie: Student secretaris
Afdeling: Besturing

Het verhaal van Marit

Marit werkt sinds mei 2022 naast haar studie bij de gemeente Delft. Binnenkort rondt ze haar bachelor Technische bestuurskunde af aan de TU Delft. Daarnaast volgt zij een premaster humanistiek. Ze is student secretaris Netwerk Kennissteden Nederland (NKN).

“De taken rondom de functie spraken me aan. Ik ben een regeltante”

 Student bij de overheid

Ik studeer in Delft en was op zoek naar een andere baan toen een vriendin mij wees op deze functie. Ik vond het belangrijk om te zien of ik bij de organisatie zou passen. Mijn werk sluit goed aan bij mijn studie bestuurskunde. Het netwerk Kennissteden is in 2000 ontstaan uit de Nederlandse universiteitssteden, Vereniging van Nederlandse Universiteiten (UNL), de Vereniging Hogescholen en Kences, brancheorganisatie voor studentenhuisvesting. Ik breng structuur aan en help met alle zaken daaromheen. Het is handig dat ik begrip heb van wat bestuur, conflicten en belangen betekent.

“Humanistiek sluit ook goed aan. Binnen bestuur en beleid wordt soms technisch tegen zaken aangekeken, waardoor de mens uit het oog verloren wordt”

Ik werk samen met de beleidsstrateeg van de gemeente en extern met andere gemeenten. Sinds kort heb ik ook de taak om de studentambtenaren beter te verenigen met het netwerk.

“Het is een uitdaging om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen”

Eigen invulling

Omdat het netwerk bestaat uit 13 steden, vergt het soms tijd om alle agenda’s bij elkaar te krijgen en een overleg moment te prikken. De steden hebben met elkaar gemeen dat ze een kennisstad zijn. Tegelijkertijd geven ze een eigen invulling aan het ‘kennisstad’ zijn. Ze hebben niet alles met elkaar gemeen. Soms is het wel sterk als je met elkaar dezelfde mening deelt, zoals over de energietoeslag.

 “Ik werk op de afdeling waar het voor mijn gevoel écht gebeurt.”

Kijkje in de keuken

Officieel werk ik via Delft voor de Kennissteden. Tegelijkertijd krijg ik een kijkje in de keuken bij een beleidsafdeling. Toen ik begon, had ik niet kunnen bedenken dat ik al snel met de burgermeester en de gemeentesecretaris aan tafel zou zitten. Zoiets verwacht je niet, maar heel erg leuk natuurlijk! Er wordt ook verwacht dat we kritisch zijn.  Iedereen is heel open en men staat open om te horen wat ik vind.

“Ik heb niet veel met hiërarchie dus ik vond het niet spannend, het zijn ook maar mensen”

Werken bij Delft, een aanrader!

De burgemeester van Delft is ook voorzitter van het Netwerk. De coördinatie van het netwerk ligt dus ook bij de gemeente Delft. Ik heb het naar mijn zin, terwijl ik altijd heb gezegd: ‘Ik ga nooit bij een overheidsinstelling werken’. Er zijn veel mogelijkheden in Delft, ook om door te groeien. Veel mensen die ik spreek hebben na hun afstuderen een baan gevonden. Wat me opvalt is dat er veel jonge en verschillende mensen werken. Het is erg inclusief. Je kunt echt jezelf zijn en er is geen hiërarchische structuur. Wat je hier aantreft zul je bij een consultancy bureau niet snel vinden.

“Er wordt verwacht dat we kritisch zijn”

Tips en tops?

Zeker! Kijk bij een sollicitatie goed naar wat ze jou te bieden hebben. Waar kom jij terecht? Past de organisatie bij jou? Dan kom je op een goede plek. Mensen staan open om te horen wat ik ervan vind. Als voorbeeld: laatst hadden we een lunchoverleg met verschillende afdelingen. Besturing en de Juridische zaken bij elkaar. Ik stelde een kritische vraag waar iedereen over na moest denken en we raakten in discussie. Dan merk je dat je serieus genomen wordt. Als ik vragen heb leggen mensen uit hoe het werkt. Ook al is het niet mijn onderwerp of werk. Het geeft mij het gevoel: ik zit er dan wel als student, maar ik word wel serieus genomen!

Wij gebruiken cookies om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van deze website.