Loading...

Koen

Functie: Bestuursadviseur
Afdeling: Besturing

Het verhaal van Koen

Koen werkt sinds februari 2022 als bestuursadviseur bij de gemeente Delft. Sinds oktober 2022 is hij de bestuursadviseur van burgemeester Marja van Bijsterveldt. De functie sluit mooi aan bij zijn achtergrond. Voor zijn studie bestuurskunde verhuisde Koen van Nijmegen naar Rotterdam. Daar werd aan de Erasmus Universiteit de basis gelegd voor het werken in de publieke sector. Eerder deed hij ervaring op als politiek assistent van een wethouder in Rotterdam en als  bestuursadviseur in Haarlemmermeer.

Elke bestuurder vraagt  iets anders van een bestuursadviseur”. De uitdaging is steeds uit te vinden hoe je je bestuurder goed inwerkt en helpt bij het behalen van doelen.

Ontzorgen en besturen

Onze burgemeester is een ervaren bestuurder; haar ervaring in Den Haag is voor Delft van grote waarde. Een burgemeester heeft bij het afleggen van een werkbezoek toch iets formeels, ze is het boegbeeld van de gemeente. Mijn belangrijkste taak als bestuursadviseur is het ontzorgen van de bestuurder. Ik zorg ervoor dat de burgemeester de juiste stukken heeft, dat ze van voldoende voorbereiding wordt voorzien. Ook onderhoud ik namens de burgemeester contact met bijvoorbeeld de gemeenteraad en de Griffie, maar ook met inwoners en organisaties.  Het geeft mij een trots gevoel dat ik een burgemeester dagelijks mag ondersteunen in deze hectische omgeving. Je leert ontzettend veel over de werking van het openbaar bestuur en het krachtenveld rondom een gemeente. Als de burgemeester door mijn voorbereiding en advies haar werk goed kan doen, dan heb ik een goede werkdag.

“Ik vind het fijn om achter de schermen iets te kunnen doen voor de bewoners.”

Eenheid bewaren

Elke werkweek is anders; tegelijk is er een patroon te zien. Zo vormt de maandag de start van de week met veel interne overleggen. Denk hierbij aan de wekelijkse staf Politie/Brandweer en het portefeuillehoudersoverleg, waarin we zaken bespreken die namens de burgemeester richting besluitvorming gaan. Op dinsdag vergadert het college van B&W en op donderdag zijn de commissie- en raadsvergaderingen. Gedurende de week overleg ik veel met het team van bestuursadviseurs en mijn eigen staf. Vanuit mijn functie probeer ik de eenheid te bewaren binnen de portefeuille van de burgemeester en fungeer ik als spin in het web.

“Delft is een compacte stad, met volop uitdagingen”

Een stad met karakter, met een verhaal

Gelegen tussen Rotterdam en Den Haag is Delft een belangrijke schakel met een historisch karakter; dit spreekt mij erg aan. Het is een echte studentenstad met veel diversiteit. Het centrum is sfeervol met grachtjes en veel cafés en restaurants. Je loopt naar buiten vanaf het stadskantoor en je bent direct in het centrum. Dit maakt het makkelijker om met collega’s iets te gaan drinken. In onze gemeentelijke organisatie is sprake van korte lijnen waardoor je elkaar snel kunt bereiken.

Solliciteren in coronatijd

Mijn eerste sollicitatiegesprek was digitaal. Niet ideaal, maar het ging goed. De eerste klik was voor mij heel belangrijk, die trok me over de streep. Als organisatie was Delft nieuw voor me, maar deze sprak me ontzettend aan. De mooie raadszaal, het stadhuis, de historie. En door de aanwezigheid van de grafkelder in de Nieuwe Kerk is Delft ook een stad met een koninklijk tintje!

“Sinds kort heb ik contact met de bestuursadviseur van de burgemeester van Leiden; dat is iemand met dezelfde functie in een vergelijkbare gemeente, ook een historische stad, waar je van kan leren.”

Lerende organisatie

Met het team bestuursadviseurs delen we periodiek casuïstiek in een soort intervisieachtige setting. Het uitnodigen van een spreker komt ook voor: een interne collega met specialisatie wonen of economie, die iets komt toelichten over een inhoudelijk dossier. Dit zorgt voor een brede blik, zodat je niet alleen je eigen portefeuille kent. Persoonlijk gericht kun je een training of cursus volgen. Ook coaching door iemand met lange ervaring in de publieke sector behoort tot de mogelijkheden. Het is fijn om eens met iemand te sparren, die goed weet hoe je hoofd- en bijzaken van elkaar kunt scheiden.

 Competenties

“Je bent een goede bestuursadviseur als je kunt lezen en schrijven met je bestuurder, maar ook tegengas durft te geven.”

Voor een baan als deze moet je wel tegen een dosis stress kunnen, maar tegelijkertijd kunnen lachen. Niet alles heeft spoed. Het is belangrijk met elkaar een grap te kunnen maken en een kop koffie te drinken. Dat kunnen wij hier. Relativeringsvermogen is naast bestuurlijke sensitiviteit een belangrijke eigenschap. Het is van belang dat je zaken snel kunt oppakken en op een juiste manier in de ambtelijke organisatie kunt beleggen. Maar ook dat je soms ‘terugduwt’; dat je realistisch durft te zijn over termijnen en durft bij te sturen. Als je dat in de lijn van je bestuurder kunt doen, dan ben je een goede bestuursadviseur!

Genoeg uitdaging

De gemeente Delft is een persoonlijke organisatie met korte lijnen. Er is een duidelijke managementstructuur en er zijn relatief kleine teams. Je kunt snel schakelen en er heerst een informele sfeer. De organisatie speelt goed in op het ‘nieuwe werken’. Er is ruimte om thuis te werken en op kantoor. Wanneer je houdt van werken bij een organisatie die klein genoeg is om veel mensen te leren kennen maar bol staat van uitdagingen, dan zou ik zeker aanraden om te solliciteren!

“In Delft is genoeg te doen. Denk aan vraagstukken op het gebied van openbare orde en veiligheid, wonen en sociale zekerheid. De stad is er groot genoeg voor, maar wel met die persoonlijke touch”

Wij gebruiken cookies om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van deze website.