Loading...

Jesse

Functie: Controleur handhaver
Afdeling: Vergunningen Toezicht en Handhaving

Het verhaal van Jesse

Jesse werkt inmiddels 3 jaar als handhaver bij de gemeente Delft. Hij is 21 jaar en daarmee is hij één van de jongste medewerkers. Hij houdt toezicht op de leefbaarheid in de stad. Leuk weetje: dit heeft hij ook gedaan in het gezelschap van cameramannen.

Sociaal en afwisselend

Mijn werkdagen zijn heel verschillend. Op de ene dag begin ik ’s ochtends om 9.00 uur en op een andere dag start ik ’s middags om 13.30 uur. Ik werk in ploegendiensten. We werken in vier groepen en iedere groep bestaat uit ongeveer 6 personen. We beginnen een dag altijd met een briefing: wat zijn de hotspots en wat zijn dingen waar je extra op moet letten? Dan pakken we onze spullen en gaan we naar de wijk. We krijgen meestal een aantal meldingen mee die we af moeten handelen.

“Ik werk graag buiten en wil graag met mensen in contact zijn.”

Ik vind het leuk om problemen oplossen samen met de mensen. Ik houd me in de binnenstad bijvoorbeeld bezig met de warenmarkt, jeugdoverlast en mensen die afval op straat gooien. Ik wil niet snel bekeuren, ik focus me meer op gastheerschap.

Ken ik jou niet ergens van?

Het is een sociaal beroep en geen dag is hetzelfde. Dat heb je misschien ook weleens op televisie gezien. Samen met mijn collega Dennis heb ik in januari 2019 meegewerkt aan het televisieprogramma In Overtreding (RTL5). We werden gevolgd bij onze dagelijkse werkzaamheden om het vak te laten zien. Het is geen sensatieprogramma.

“Afgelopen week werd ik door een voorbijganger aangesproken, terwijl ik aan het werk was: “Ik heb je zondag op tv gezien!””

Geduld, communiceren en schakelen

Als handhaver heb je een hoop geduld nodig en je moet wel tegen een stootje kunnen; mensen schelden weleens. Je voert veel gesprekken op een dag, dus communicatieve vaardigheden zijn belangrijk.

Op momenten zoals de jaarwisseling en nu in de coronaperiode kunnen mensen zich nog weleens afreageren op jou als handhaver. Je bent het fysieke plaatje van de overheid. Dan leg ik gewoon rustig uit dat ik het ook niet verzonnen heb… Opgelost!

Je moet als handhaver snel kunnen schakelen. Op het ene moment loop je rustig een surveillance op de markt, op het andere moment gaat er een man compleet uit zijn dak omdat hij niet goed geparkeerd staat.

“Ik vind het leuk om problemen op te lossen samen met de bewoners.”

Volwassen

Toen ik hier kwam werken, had ik mijn opleiding (HTV) net afgerond. Door mijn werk ben ik snel volwassen geworden. Het is een vak waarin je niet kan zitten lanterfanten. Je moet serieus zijn. Ik merk dat ik volwassener en rustiger ben geworden, ook in mijn vrije tijd.

“Hoe ik was toen ik hier net binnenkwam en hoe ik nu ben, dat is een wereld van verschil!”

Jong Delft

Ik ben voor mijn gevoel snel volwassen geworden, maar ik ben nog steeds één van de jongste medewerkers. Sinds een aantal maanden ben ik bestuurslid van Jong Delft. We organiseren evenementen en bijeenkomsten voor jonge ambtenaren (tot 35 jaar), om afdelingen met elkaar te verbinden. Nieuwe mensen leren kennen is belangrijk voor de samenwerking. Door Jong Delft leer je niet alleen medewerkers van andere afdelingen leren kennen, maar ontdek je ook wat andere afdelingen nou eigenlijk allemaal doen. Wat doen handhavers en wat duurt het bestuur nou eigenlijk?

“Ik heb een presentatie gegeven om te laten zien wat we bij handhaving doen.”

Ik kende eerst niet zoveel mensen. Laatst heb ik kennisgemaakt met wethouder Bas Vollebregt. Hij wilde graag weten wat wij als handhavers doen, ook om plannen te maken: hoe kunnen we werk van de handhavers verbeteren?

Waarom Delft? Het zit in de familie!

Dat is wel een grappig verhaal: mijn opa heeft hier ook als handhaver gewerkt en mijn neef werkte hier als inspecteur handhaving. Ik heb op een gegeven moment op eigen initiatief een mail gestuurd naar de gemeente Delft: zoeken jullie mensen? En zo is het balletje gaan rollen!

“Ik werk hier nu al 3 jaar met veel plezier, gewoon door een open sollicitatie!”

Gemeente Delft heeft goede arbeidsovereenkomsten en is betrokken bij de medewerkers. Er wordt regelmatig gevraagd hoe het met me gaat en of ik nog niets nodig heb, ook als ik een keertje ziek ben.

Solliciteren? Kies allemaal voor Delft!

Als je iemand bent die graag het gesprek aangaat en niet meteen iemand op de bon wil slingeren, zou ik je zeker adviseren om als handhaver bij gemeente Delft te solliciteren. Delft is een hele leuke stad, de mensen zijn vriendelijk.

“Het is hier heel anders handhaven dan in bijvoorbeeld Den Haag of Rotterdam.”

Wij gebruiken cookies om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van deze website.