Loading...

Mark

Functie: Afdelingshoofd
Afdeling: Gegevensmanagement

Het verhaal van Mark

Mark is 12 jaar geleden begonnen als stagiair. Nu is hij werkzaam als afdelingshoofd Gegevensmanagement.

Mooie reis: van kinderboerderij naar een nieuwe afdeling

Ik ben ooit bij gemeente begonnen met een stageopdracht: het certificeren van de kinderboerderijen van Delft. Toen ik mijn stageopdracht had afgerond, kreeg ik de kans om aan de slag te gaan als medewerker bedrijfsvoering HR. Die kans heb ik toen gegrepen. Het was mijn taak om de processen op de afdeling HR te beschrijven en verbeteren. Na een half jaar kwam er al een nieuwe uitdaging op mijn pad. Er kwam een functie vrij: allround medewerker bedrijfsvoering. Ik heb gesolliciteerd en ik werd aangenomen! Als allround medewerker bedrijfsvoering heb ik een ‘management informatie systeem’ opgezet voor de afdelingen van portefeuille Samenleving. Dit was een succes. Vervolgens werd ik gevraagd om zoiets te realiseren voor de hele organisatie. Zodoende ging ik aan de slag als senior adviseur management informatie. Ik heb samen met collega’s een ‘management informatie product en -cyclus’ opgezet voor de hele organisatie. Daarnaast heb ik een ‘business intelligence plan’ opgesteld om het gebruik van gegevens te faciliteren binnen de organisatie. Naar aanleiding van het business intelligence plan is er in januari 2020 uiteindelijk een nieuwe afdeling opgericht: Gegevensmanagement. Sindsdien ben ik afdelingshoofd.

“Ik ben trots op mijn loopbaan tot nu toe: ik ben begonnen als stagiair en loop nu rond als afdelingshoofd.”

Gegevensmanagement: data op maat

Hoe kunnen wij van die hele brei data iets zinnigs maken, waar de organisatie iets mee kan? Daar houdt mijn afdeling zich onder andere mee bezig. Aan de ene kant leveren we informatie in een behapbare verteerbare vorm, bijvoorbeeld in een dashboard, kaart of datasets. Zo krijgen we inzicht en leren we van alle data die binnen de gemeente aanwezig zijn. Kortgezegd bieden we data op maat aan. Aan de andere kant hebben we de basisregistraties waar alle gebouwen, percelen en personen geregistreerd staan en vormen die de basis voor allerlei interne en externe processen.

Nieuw is het inrichten van datamanagement, waarbij we ervoor gaan zorgen dat we als gemeente grip krijgen en houden op alle data die we in huis hebben en halen.

Coachen, inspireren en verbinden

Als afdelingshoofd houd ik me vooral bezig met het coachen, inspireren en verbinden van collega’s rondom de afdelingsdoelstellingen, zowel binnen als buiten de afdeling. Het is mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat medewerkers van mijn afdeling hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Ik ondersteun hen waar dat nodig is, op het werk, maar ook op privégebied.

Ik spreek alle medewerkers van mijn afdeling regelmatig om te horen hoe het met hun gaat, wat er goed gaat en waar knelpunten zijn. Als blijkt dat bijvoorbeeld een project niet zo lekker loopt, dan sluit ik waar nodig aan bij het overleg. Het is mijn missie om de experts binnen mijn afdeling hun werk te kunnen laten doen.

Ik wil medewerkers niet alleen van gedoe ontzien, ik wil hen ook heel graag inspireren. Als ik opmerk dat er een proces vastloopt of ‘de bedoeling’ van een product uit het oog verloren wordt, dan geef ik een andere invalshoek. Het geeft me voldoening als het me dan lukt om medewerkers op een andere manier te laten denken en we als afdeling waarde toevoegen.

“Ik ben trots als ik het voor elkaar krijg om de medewerkers steeds hun expertise in te laten zetten en dat ze daar blij van worden. Dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren, daar word ik vrolijk van.”

Ik probeer medewerkers en afdelingen met elkaar te verbinden, zodat de juiste collega’s betrokken worden bij een project. De focus wordt verlegd naar de uitkomst van de keten; niet op schakels in de keten.

Ik ben erg trots op mijn team. De afdeling bestaat nog niet eens een jaar en toch verloopt de samenwerking redelijk soepel, zelfs nu we vanuit huis werken vanwege de coronamaatregelen.

“Ik wil medewerkers graag inspireren, ontzien van randzaken en hen coachen in het denken vanuit ketens.”

Tijd voor prioriteit

De gemeente heeft een grote ambitie, dus we starten met heel veel opdrachten. Dat is erg leuk door de afwisseling en dynamiek, maar ook uitdagend omdat we niet alles af kunnen krijgen.

“We zoeken de balans tussen wat we willen en wat we aankunnen.”

Welke opdrachten moeten we eerst oppakken? Deze keuze maken we nu nog te veel zelf. Deze keuzes moeten we in overleg met de andere afdelingen maken. Samen kunnen we bepalen wat de meeste waarde toevoegt voor de stad. We moeten beter prioriteren binnen de organisatie. We hebben daar een begin mee gemaakt, maar we zijn er nog niet. Wat is er allemaal nodig om goed prioriteiten te stellen? Dat zijn we nu intern aan het ervaren en waar nodig passen we het proces direct aan.

De ambitie van gemeente Delft is harstikke gaaf, maar in combinatie met de welwillendheid binnen de organisatie is het tegelijkertijd een valkuil. Iedereen helpt elkaar. Dan overvraag je elkaar en zo ben je met (te) veel dingen bezig. Soms moeten we elkaar een beetje afremmen.

“Een opdracht afmaken geeft voldoening.”

Waarom gemeente Delft? Kansrijk!

Het is natuurlijk allemaal begonnen met mijn stageopdracht. Die leek mij gewoon heel erg leuk. Ik ben een dierenliefhebber en ik woonde in de buurt. Eén plus één is twee!

Na mijn stageopdracht kreeg ik een baan aangeboden (medewerker bedrijfsvoering HR). Die kans heb ik gepakt, omdat er een fijne sfeer heerst in Delft. Niet alleen de stad is bruisend en sfeervol, ook de bereidheid om elkaar te helpen binnen de organisatie is fijn. Als je hulp nodig hebt, willen collega’s je ook helpen. Iedereen weet elkaar te vinden.

“Mijn inzet wordt gewaardeerd. Dat geeft me een goed gevoel.”

Solliciteren? Delft leeft!

Er valt altijd wel iets te beleven in Delft, ook binnen de organisatie. Er is ruimte om je te ontwikkelen. Opleidingen staan hoog in het vaandel. Ik heb mooie kansen gekregen en gepakt; de gemeente zorgt goed voor de medewerker.

“Je zult merken dat je echt in een team te terechtkomt. Je wordt onderdeel van de gemeente.”

Wij gebruiken cookies om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van deze website.