Loading...

Erik

Functie: Organisatieadviseur
Afdeling: Human Resources

Het verhaal van Erik

Erik werkt al anderhalf jaar bij gemeente Delft. In juni 2019 is hij gestart als projectleider en sinds september 2020 is hij werkzaam als organisatieadviseur.

Resultaten

Ik adviseer directie en afdelingshoofden over alles dat te maken heeft met de cultuur, structuur en strategie van de organisatie, zodat alle medewerkers hun werk zo goed mogelijk kunnen doen voor de stad.

Mijn primaire drijfveer is het zien van resultaten. Vooruitgang in de stad is mooi, maar dingen in de organisatie zie ik echt gebeuren en dat is minimaal zo belangrijk. Daarom heb ik bewust gekozen voor een interne functie.

Ik zie dat de samenwerking intern beter verloopt sinds april 2020. Afdelingshoofden kunnen het beter met elkaar vinden. Dit is onder andere gevolg van de organisatieontwikkeling waar we bewust mee bezig zijn.

Organisatieontwikkeling

We hebben een hele platte organisatie: je hebt directie en afdelingshoofden, daaronder vallen de medewerkers. De samenwerking tussen afdelingen is belangrijk. Als medewerkers weten waar andere afdelingen mee bezig zijn, kunnen ze samen naar oplossingen zoeken.

“Ik onderzoek hoe we de samenwerking tussen medewerkers en afdelingen kunnen verbeteren.”

Ik richt me momenteel op het leiderschapsprogramma waarin alle leidinggevenden van de gemeente Delft aan de slag gaan met hun ontwikkeling en leiderschap. Hoe zorg je ervoor dat je als leidinggevende je rol goed vervult, zodat medewerkers hun werk goed kunnen doen?

“Ik onderzoek de visie op leiderschap.”

Ik voer gesprekken met directeuren en afdelingshoofden over hun visie en toets de informatie ook bij medewerkers. Wat verwachten we van onze leidinggevende?

Dit jaar werken we samen met het management van de organisatie om sturing in de organisatie te verbeteren. In 2021 betrekken we de medewerkers erbij. Zo komen we uiteindelijk tot een leiderschapsvisie die niet alleen top-down is opgesteld, maar waarbij ook medewerkers betrokken zijn.

Als organisatieadviseur moet je toegankelijk zijn voor andere collega’s, goed kunnen luisteren en snel kunnen schakelen tussen verschillende niveaus (van uitvoerend personeel tot directie). Stel mensen op hun gemak!

“Ik ga graag met collega’s in gesprek om het werk te verbeteren, zodat we samen resultaten behalen voor de stad.”

Sociaal en afwisselend

Ik vind het leuk dat er veel afwisseling in mijn werk zit. Omdat ik voor verschillende afdelingen werk, komen verschillende onderwerpen aan bod: van uitwerking tot strategie en van beleid tot werk op straat.

“Ik ga graag met groepen mensen aan de slag. Ik leer zo veel collega’s kennen.”

De organisatiegrootte (800-900 mensen) van gemeente Delft is perfect. Er is heerst een informele sfeer met korte lijnen. Ook met wethouders heb ik bijvoorbeeld contact. Dat is bij andere gemeenten niet altijd het geval.

“Gemeente Delft is groot genoeg om voldoende expertise te hebben en klein genoeg om een groot deel van de organisatie te kennen.”

Waarom Delft? Een maatschappelijk doel!

Ik vind het leuk om voor gemeenten te werken, omdat mijn werk dan een maatschappelijk doel heeft. Een gemeente is een mooie organisatie die heel veel mensen raakt.

In gemeente Delft komen historie en toekomst bij elkaar. De TU Delft leidt mensen op voor de toekomst en TNO richt zich op innovatieve toepassingen zoals zonne-energie. Dit is een mooie combinatie met de historische binnenstad.

Solliciteren? Onderzoek je drijfveer!

Mijn advies: denk goed na waarom je bij de gemeente wil werken. Bij mijn sollicitatie heb ik direct duidelijk gemaakt dat ik de ambitie had om door te groeien. Mijn leidinggevende heeft toen aangegeven wat de mogelijkheden zijn.

Gemeente Delft kijkt verder dan alleen cv en werkervaring. Zo is er onlangs een organisatieadviseur die geen gemeentelijke ervaring heeft, maar het is wel iemand waar je energie van krijgt.

“Gemeente Delft heeft ontwikkelmogelijkheden. Je wordt hier serieus genomen.”

Wij gebruiken cookies om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van deze website.