Het verhaal van Alex
Alex werkt bij de gemeente Delft sinds september 2019. Ze is vrijwilligerscoördinator op de afdeling Erfgoed.
Vrijheid, begeleiden en verbinden
Het mooie is dat mijn functie nieuw is op de afdeling. Er was voorheen niet iemand die verantwoordelijk was voor alle erfgoedvrijwilligers. Ik kan de functie naar eigen hand zetten en hoef niet binnen gebaande paden te werken. Dat bevalt goed!
Mijn functie is in het leven geroepen om de groep vrijwilligers beter richting te geven, te begeleiden, bij elkaar te houden en te laten groeien. Ik zorg ervoor dat een vrijwilliger datgene krijgt dat nodig is om het werk nog beter te kunnen doen. Ik ben zichtbaar voor vrijwilligers, ze kunnen me bereiken en ik geef hun persoonlijke aandacht.
“Vrijwilligers, daar moet je voor zorgen en aandacht voor hebben.”
Ze werken in hun vrije tijd. Vrijwilligers moeten zich welkom voelen en er moet oog zijn voor hun behoeften en motivaties. Als vrijwilligerscoördinator is het belangrijk dat je mensen kunt motiveren en eventuele valkuilen kunt omzeilen. Ik ben historicus en heb een onderwijsachtergrond, dat helpt in deze functie wel.
“Het interesseert me ook echt, als historicus.”
Het is ook belangrijk dat vrijwilligers en professionals met elkaar verbonden blijven. Daar zorg ik voor. Ik beweeg door de teams heen die met elkaar de afdeling Erfgoed vormen.
“Delft wil vooruit. Samen maken we geschiedenis.”
Even wennen
Omdat er voor mijn komst nog niet eerder een vrijwilligerscoördinator had gewerkt op de afdeling Erfgoed, was het misschien niet meteen voor iedereen duidelijk wat ik kwam doen. Dat is nu gelukkig anders. Vrijwilligers en professionals vinden het fijn dat ik er ben. Een geslaagde start dus!
Dit is mijn eerste kennismaking met werken bij een gemeente. Voorheen heb ik bij een kleine stichting gewerkt en daar waren de lijntjes erg kort. Ik geef toe dat ik het lastig vond om mijn weg te vinden binnen de gemeente, waar veel mensen werken die je kunnen en willen helpen. Ik moest wel wennen aan de organisatiestructuur.
“Je komt terecht in een warm bad, maar wel een ruim bad.”
Waarom gemeente Delft? Nieuwe geschiedenis maken!
Ik zag de vacature en dacht: ja, Delft! Ik had er meteen beeld bij. Delft heeft een interessante geschiedenis, een prachtige historische binnenstad, maar is ook gericht op de toekomst. En in die toekomst speelt het Delftse erfgoed een belangrijke rol.
Oog voor onze behoeften
Je krijgt veel kansen bij de gemeente Delft. Mijn leidinggevende is heel erg gericht op de ontwikkeling van de afdeling Erfgoed en mij als persoon. Wat heb je nodig om je werk goed te kunnen doen? Er wordt veel aangeboden en er is opleidingsbudget. Luxe!
“Ik ben trots op de kansen die ik krijg.”
In de huidige coronatijd merk ik dat er veel aandacht is voor ons, de medewerkers. Dat gaat niet alleen om praktische zaken zoals het hebben van een goede stoel, maar ook of je als mens goed in je vel zit. En nee, dat is geen verkooppraatje!
Solliciteren? Wees gewoon jezelf!
Ik adviseer je om gewoon eerlijk te zijn. Openheid en eerlijkheid worden ontzettend gewaardeerd. Vertel niet alleen een mooi verhaal, maar geef ook duidelijk aan waar je voor jezelf wel of geen kansen ziet.